Fördjupning- Här hittar du länkar med fördjupning

Det finns många aktörer som erbjuder kunskap, arbetsmaterial och övningar på olika teman. Det ger goda möjligheter att jobba mer med ett tema som engagerar gruppen. Till respektive novell ger vi förslag på hemsidor och material. Genom en snabb sökning på nätet kommer du garanterat att hitta fler sidor, en del kanske med dagsaktuell information.

Dessa hemsidor erbjuder kunskap och material inom flera av de teman som lyfts inom Klasskompisar.

  • www.friends.se finns en kunskapsbank med kostnadsfritt material, till exempel på teman som mobbning, rasism, sexuella trakasserier och samtycke, HBTQ+, normer och normmedvetenhet, nätmobbning och ofrivillig ensamhet. Du kan söka utifrån den roll du möter barn i.
  • www.1177.se finns mycket information, exempelvis om våld i nära relationer, sexualbrott, nikotin, alkohol, narkotika, om barn som far illa, föräldrars separation, att vara närstående till någon som är sjuk, har ett beroende eller avlider.
  • www.umo.se är visserligen för ungdomar från 13 år och uppåt, men mycket av informationen där är relevant för dig som är vuxen och ska bemöta även yngre barns frågeställningar. Där finns mycket material kring självkänsla, kropp, alkohol, narkotika, nikotin med mera.
  • www.rfsu.se har kostnadsfritt material för årskurs 4-6 kring kroppen och puberteten, relationer, kroppslig integritet och känslor.
  • www.raddabarnen.se har skolmaterial och kunskap om exempelvis rättigheter, rasism och diskriminering. Vägledningen “Nätsmart” handlar om hur du kan prata med barn om sexuella övergrepp på nätet. I “Kärleken är fri – mot hedersrelaterat våld och förtryck” kan du som är vuxen få mer kunskap kring dessa frågor.
  • www.urplay.se är en guldgruva med filmer och material kring många teman. Du kan kombinera sökningar som grupptryck och grundskola 4-6 för att hitta passande innehåll.

Novellernas fördjupningar

Agnes - Fördjupning

Noah - Fördjupning

  • Texten “Om dina föräldrar ska skiljas.” på UMO:s webbplats.
    Information riktad till barn vars föräldrar har eller ska skiljas. Sidan lyfter bland annat upp att det aldrig är barnets fel, vuxnas känslor från ett barns perspektiv och vem man kan vända sig till för att prata.
    https://www.umo.se/familj/skilda-foraldrar/

  • Rädda barnen app, Safe Place:
    I Rädda Barnens app Safe Place finns enkla övningar som kan hjälpa för att komma till ro och må bättre. I appen finns också kunskap om stress och svåra känslor. Safe Place är gratis, anonym och framtagen av Rädda Barnens psykologer.
    https://www.raddabarnen.se/rad-och-kunskap/barn-och-unga/safe-place/

  • Allmänna barnhuset, Dags att prata om:
    En sida som handlar om att ha skilda föräldrar, med tips till både barn, föräldrar och yrkesverksamma.
    https://dagsattprataom.se/skilda-foraldrar/

Oliver - Fördjupning

Elise - Fördjupning


Fördjupning med gruppen:

Vera - Fördjupning

Sanna - Fördjupning

Shamun - Fördjupning

Maryam - Fördjupning


Fördjupning med gruppen

Emil - Fördjupning

Fördjupning med gruppen

Louise - Fördjupning

Fördjupning med gruppen

Sofi - Fördjupning


Fördjupning med gruppen

Fatima - Fördjupning

Fördjupning med gruppen

Amit - Fördjupning


Fördjupning med gruppen