Fördjupning- Här hittar du länkar med fördjupning
Det finns många aktörer som erbjuder kunskap, arbetsmaterial och övningar på olika teman. Det ger goda möjligheter att jobba mer med ett tema som engagerar gruppen. Till respektive novell ger vi förslag på hemsidor och material. Genom en snabb sökning på nätet kommer du garanterat att hitta fler sidor, en del kanske med dagsaktuell information.
Dessa hemsidor erbjuder kunskap och material inom flera av de teman som lyfts inom Klasskompisar.
- På www.friends.se finns en kunskapsbank med kostnadsfritt material, till exempel på teman som mobbning, rasism, sexuella trakasserier och samtycke, HBTQ+, normer och normmedvetenhet, nätmobbning och ofrivillig ensamhet. Du kan söka utifrån den roll du möter barn i.
- På www.1177.se finns mycket information, exempelvis om våld i nära relationer, sexualbrott, nikotin, alkohol, narkotika, om barn som far illa, föräldrars separation, att vara närstående till någon som är sjuk, har ett beroende eller avlider.
- www.umo.se är visserligen för ungdomar från 13 år och uppåt, men mycket av informationen där är relevant för dig som är vuxen och ska bemöta även yngre barns frågeställningar. Där finns mycket material kring självkänsla, kropp, alkohol, narkotika, nikotin med mera.
- www.rfsu.se har kostnadsfritt material för årskurs 4-6 kring kroppen och puberteten, relationer, kroppslig integritet och känslor.
- www.raddabarnen.se har skolmaterial och kunskap om exempelvis rättigheter, rasism och diskriminering. Vägledningen “Nätsmart” handlar om hur du kan prata med barn om sexuella övergrepp på nätet. I “Kärleken är fri – mot hedersrelaterat våld och förtryck” kan du som är vuxen få mer kunskap kring dessa frågor.
- www.urplay.se är en guldgruva med filmer och material kring många teman. Du kan kombinera sökningar som grupptryck och grundskola 4-6 för att hitta passande innehåll.
Novellernas fördjupningar
Agnes - Fördjupning
- Affischen: ”Vad ska jag göra om jag någon bli mobbad?” från Friends.
Tips till barn som kan hängas upp, i till exempel skolan, om vad man kan göra om man ser någon som blir utsatt för mobbning.
https://friends.se/uploads/2023/01/Om-du-ser-na%CC%8Agon-bli-mobbad.pdf - Fakta- och aktivitetsbladet “Blandade känslor” från Rädda barnen.
Kunskap och uppgifter riktade till barn som behandlar känslor. Materialet tar upp ämnen som “jobbiga känslor”, “kropp och knopp hänger ihop” och “bra vanor i vardagen”.
https://www.raddabarnen.se/globalassets/bilder/rad–kunskap/arbetar-med-eller-for-barn/blandad-kanslor/barn—blandade-kanslor-faktablad-med-ovningar.pdf
Noah - Fördjupning
- Texten “Om dina föräldrar ska skiljas.” på UMO:s webbplats.
Information riktad till barn vars föräldrar har eller ska skiljas. Sidan lyfter bland annat upp att det aldrig är barnets fel, vuxnas känslor från ett barns perspektiv och vem man kan vända sig till för att prata.
https://www.umo.se/familj/skilda-foraldrar/ - Rädda barnen app, Safe Place:
I Rädda Barnens app Safe Place finns enkla övningar som kan hjälpa för att komma till ro och må bättre. I appen finns också kunskap om stress och svåra känslor. Safe Place är gratis, anonym och framtagen av Rädda Barnens psykologer.
https://www.raddabarnen.se/rad-och-kunskap/barn-och-unga/safe-place/ - Allmänna barnhuset, Dags att prata om:
En sida som handlar om att ha skilda föräldrar, med tips till både barn, föräldrar och yrkesverksamma.
https://dagsattprataom.se/skilda-foraldrar/
Oliver - Fördjupning
- Junis kunskapsportal, Vuxna som Vet:
Där finns moduler med filmer och samtalsfrågor för vuxna som möter barn och unga i en professionell roll eller i en roll som ideell ledare. Grundläggande moduler och dessutom specifika för exempelvis skola och elevhälsa.
https://www.junis.se/vuxnasomvet/ - Föreningen Maskrosbarns material Skolkurage:
vänder sig till dig som är lärare, “ett lärarmaterial för att identifiera, bemöta och stötta elever som har föräldrar med missbruk, psykisk ohälsa eller som utsätter dem för våld”.
https://maskrosbarn.org/wp-content/uploads/2020/08/La%CC%88rarmaterial-fo%CC%88r-att-uppta%CC%88cka-och-sto%CC%88tta-elever-som-har-det-jobbigt-hemma.pdf - Rädda Barnen Faktablad:Vem kan jag prata med?https://www.raddabarnen.se/contentassets/a5ae1cdcb0614968aedf15051c0f0b49/tema-5-arbetsblad.pdf
- Koll på soc:
om socialtjänsten för barn och unga.
https://kollpasoc.se/
Elise - Fördjupning
- HBTQI-ordlista från levande historia
https://www.levandehistoria.se/undervisningsmaterial/hbtq-normer-och-makt/begreppslista - Checklista om normkritisk undervisning från Jämställt.se:
fungerar för dig som gruppledare i en förening också.
https://www.jamstallt.se/docs/checklista_normkritik_skola.pdf - Umo artiklar om kön och könsidentitet:
kan vara en bra bas i ämnet, det går också bra att kolla på sidan tillsammans med gruppen beroende på mognad.
https://www.umo.se/jag/kon-och-konsidentitet/ - Friends normmedvetenhet i skolan:
för dig som skolpersonal.
https://friends.se/kunskapsbanken/skolpersonal/normer-och-normmedvetenhet-i-skolan/ - Skolverket aktivt jämställdhetsarbete i skolan:
för dig som skolpersonal.
https://www.skolverket.se/skolutveckling/inspiration-och-stod-i-arbetet/stod-i-arbetet/aktivt-jamstalldhetsarbete-i-skolan
Fördjupning med gruppen:
- Friends: uppgift för åk 4-6 om att utmana normer i sagor.
https://friends.se/kunskapsbanken/ovning/tvartom-i-sagornas-varld-ak-4-6/ - Om sex och kärlek och identitet från URPlay:
https://urplay.se/program/209997-snacka-om-sex-karlek-och-relationer - Bryt metodmaterial från levande historia:
behandlar anti-diskriminering och likabehandling i skolan Tex. övningen “gestalta kön”, “poängjakten”, men framförallt kan det vara ett material att titta på för att du som ledare kanske själv få tankeställare.
https://www.levandehistoria.se/publikationer/bryt
Vera - Fördjupning
- Drugsmart artikel: fakta för unga om tobak och nikotin.
https://www.drugsmart.se/kunskap/tobak - Umo artikel: fakta för unga om e-cigaretter.
https://www.umo.se/tobak-alkohol-droger/rokning/e-cigaretter/ - Lilla aktuellt klipp: Lilla Aktuellt intervjuar en forskare om vape och e-cigarett.
https://www.svt.se/barnkanalen/barnplay/lilla-aktuellt/Kz7oNJV - Drömprojektet bordsrollspel:
Om du vill jobba mer kring alkohol, narkotika, dopning, tobak och grupptryck har Drömprojektet tagit fram ett bordsrollspel med fantasy-inriktning, med en spännande ramberättelse och värderingsövningar som passar för årskurs 3-6.
www.dromprojektet.se/
Sanna - Fördjupning
- Allmänna barnhuset, Dags att prata om:
En sida med kunskap om sexuella övergrepp mot barn. Där finns information som vänder sig till barn, vuxna och yrkesverksamma. https://dagsattprataom.se/overgrepp/ - Brottsoffermyndighetens information: till dig som vill hjälpa ett barn som är utsatt för brott.
https://www.brottsoffermyndigheten.se/media/p2oke5hd/hur-kan-jag-hj%C3%A4lpa-barn-som-%C3%A4r-utsatta-f%C3%B6r-brott.pdf - Suntprat: Film och material om gränser.
https://suntprat.se/granser - Rädda barnen film: det här är förbjudet.
https://youtu.be/ex_5Agl2dqc - URPlay om sexuella övergrepp.
https://urplay.se/program/219464-osynliga-sar-sexuella-overgrepp - URPlay om sex och kärlek.
https://urplay.se/program/209997-snacka-om-sex-karlek-och-relationer - Umo: Mer kunskap om sexualbrott för barn.
https://www.umo.se/vald-och-krankningar/sexuella-overgrepp-och-trakasserier/valdtakt-och-andra-sexuella-overgrepp/
Shamun - Fördjupning
- Skolverket: samlad information om undervisning i Sex- och samlevnad.
https://www.skolverket.se/skolutveckling/inspiration-och-stod-i-arbetet/stod-i-arbetet/sexualitet-samtycke-och-relationer - RFSU diskussionsfrågor om sex och relationer: Mer än vänner? Film och diskussionsfrågor.
https://www.rfsu.se/sex-och-relationer/for-pedagoger-och-yrkesverksamma/metodbanken/arskurs-4-6/relationer/mer-an-vanner/ (3 minuter)
Maryam - Fördjupning
- Rädda barnen, Information om barnfattigdom i Sverige.
https://www.raddabarnen.se/rad-och-kunskap/arbetar-med-barn/barnfattigdom/ - Majblomman, om barnfattigdom.
https://majblomman.se/barnfattigdom/barnfattigdom/
Fördjupning med gruppen
- Filmer från Kronofogdemyndigheten: för barn som oroar sig för pengar.
https://kronofogden.se/forebygg-ekonomiska-problem/prata-pengar-med-barn/du-kan-beratta—om-pengar-och-oro - 1000kr-loppet är en film som tydligt belyser orättvisor för barn i Sverige.
https://youtu.be/2dKQG6R5zQs?si=XBRGSGSYk_SOfZ0y - Material från Finska folkhälsan om orättvisor: framförallt på världsnivå och handlar en del om barnkonventionen.
https://www.folkhalsan.fi/globalassets/unga/professionella/mobbninsgforebyggande/for-mer-rattvisa.pdf
Emil - Fördjupning
- Forskning.se, Om boken Länge leve vänner.
https://www.forskning.se/2022/11/08/vanner-halsa - Radioprogrammet/podden Kropp & Själ: Vad är egentligen en vän och hur bygger man vänskapsrelationer? Och vilken betydelse har just vänskap för vår mentala och fysiska hälsa? Det tar vi reda på i Kropp & Själ i P1.
https://sverigesradio.se/avsnitt/formeln-for-vanskap
Fördjupning med gruppen
- Bris, bråk och konflikter.
https://www.bris.se/for-barn-och-unga/vanliga-amnen/kompisar/brak-och-konflikter/ - Bris, vänskap.
https://www.bris.se/for-barn-och-unga/vanliga-amnen/kompisar/vanskap/ - Unizon: läs mer om vänskap med tankar om när vänskapen inte känns bra
https://www.unizonjourer.se/ung/ungdomsguiden/relationer/vanskap/ - Hur man gör ett vänskapsband: ge bort det till en vän utanför klassen/gruppen och berätta att den får önska dig något.
https://www.sanomautbildning.se/globalassets/forskola-ak-6/zickzack/pdfer/zickzack_lasrummet_textsamling_4_vanskapsarmband.pdf - Dramaserie: Sommaren före sjuan, en dramaserie om vänskap, kärlek, empati och mod. Målgruppen är grundskolan årskurs 4-6.
https://urplay.se/serie/231202-sommaren-fore-sjuan
Louise - Fördjupning
- Aktivskola kunskapsbank: Läs mer om alkohol och droger bland unga.
https://aktivskola.org/kunskapsbank/alkohol-och-droger/ - Prataomalkohol: Information och material för äldre elever men som är bra för kunskapsinhämtning.
https://prataomalkohol.se/ - Prataomalkohol: PDF varför gör tonåringar som de gör
https://prataomalkohol.se/wp-content/uploads/2021/04/PoA_Fo%CC%88rdjupning_Tona%CC%8Arshja%CC%88rnan.pdf - Aktiv skola: Handbok om tobak och alkohol.
https://shop.aktivskola.org/produkt/utbildningsmaterial/handbok-om-tobak-och-alkohol/
Fördjupning med gruppen
- Drugsmart: Fördjupningsmaterial och övningar och hur du kan arbeta med temat i olika ämnen.
https://andt.drugsmart.com/
Sofi - Fördjupning
- Brottsoffermyndigheten, frivilligt sex: Läs mer om samtycke och lagstiftning.
https://www.frivilligtsex.se/ - Fatta!: Läs mer om samtycke och lagstiftning.
https://www.fatta.nu/ - Te och samtycke: kortfilm om samtycke från Fatta Man.
https://youtu.be/6i0JAfxbbKc?si=CbBpLBJKqBvMHA4X
Fördjupning med gruppen
- Brottsoffermyndigheten bildspel: ett bra bildspel om samtycke och lagstiftningen som ni kan utgå ifrån när ni pratar mer om samtycke.
https://www.frivilligtsex.se/skola/genomfor-lektioner/digitala-ovningar/samtalskort/ - Film om samtycke: Från Orka Plugga
https://youtu.be/H7tzdcOhgb0?si=A-YVTThmLXoLXMq5 - Film för yngre barn om samtycke: passar även för äldre barn då den kan skapa diskussioner om hur det var när man var mindre och om det går att relatera till samtyckeslagen.
https://youtu.be/nC3uMIpKZOU?si=S1Qm0Zhk4NB2ghx6 - Lilla Rädda barnen: Bildspel om Samtycke och kroppsregler.
https://lilla.raddabarnen.se/om-rattigheter/kroppsregler
Fatima - Fördjupning
- Skolverket: Hedersrelaterat våld och förtryck. Skolans ansvar och möjligheter.
https://www.skolverket.se/getFile?file=8504 - Nationellt centrum mot hedersrelaterat våld och förtryck: Läs mer om om hedersförtryck.
https://www.hedersfortryck.se/for-yrkesverksamma/forskola-och-skola/ - Rädda Barnen artikel: Kärleken är fri. Om hedersrelaterat våld.
https://www.raddabarnen.se/rad-och-kunskap/karleken-ar-fri/ - Nationellt centrum mot hedersrelaterat våld och förtryck: Handbok för skola och socialtjänst för att stötta utsatta barn.
https://www.hedersfortryck.se/publikationer/hedersrelaterat-vald-och-fortryck-handbok-for-skola-och-socialtjanst-om-skyldigheten-att-se-och-hjalpa-utsatta/ - Förkortad version av barnkonventionen: från Mina Rättigheter.
https://minarattigheter.se/pedagog/verktyg-for-pedagoger/barnkonventionen—lattlast/
Fördjupning med gruppen
- Rädda Barnen metodmaterial om barnkonventionen
https://www.raddabarnen.se/globalassets/dokument/medlem–volontar/dhk/handledarstod_barnkonventionen.pdf - Ett bildspel från Lilla Rädda Barnen: Får du vara kär i vem du vill?
https://lilla.raddabarnen.se/om-rattigheter/far-du-vara-kar-i-vem-du-vill
Amit - Fördjupning
- Film från Forum för levande historia: om mänskliga rättigheter, fungerar för barn (2min).
https://www.levandehistoria.se/undervisningsmaterial/vad-ar-manskliga-rattigheter - Mer om rasism på Friends sida.
https://friends.se/kunskapsbanken/skolpersonal/rasism-i-skolan/#set-audience - Rapport från DO om unga, mörkhyade personers erfarenheter: Att färgas av Sverige.
https://www.do.se/download/18.277ff225178022473141e24/1618941269901/rapport-att-fargas-av-sverige.pdf - Självstudiekurs från Forum för levande historia: Svåra frågor i klassrummet: om hur hantera rasism, förintelseförnekelse etc i grupp.
https://www.levandehistoria.se/for-skola/kompetensutveckling-for-dig-som-arbetar-med-utbildning/sjalvstudiekurs-for-larare-svara-fragor-i-klassrummet - FN: Allmän förklaring av de mänskliga rättigheterna.
https://fn.se/wp-content/uploads/2016/07/Allmanforklaringomdemanskligarattigheterna.pdf
Fördjupning med gruppen
- Film från Amnesty om mänskliga rättigheter.
https://www.youtube.com/watch?v=8ZlA82nXYDo&ab_channel=AmnestyInternationalSverige - Rädda barnen Workshop: om barns rättigheter och rasism.
https://www.raddabarnen.se/globalassets/bilder/rad–kunskap/arbetar-med-eller-for-barn/unga-roster-om-diskriminering/hur-olika-vi-an-ar—skolmaterial.pdf - Information om rasism från UMO.
https://www.umo.se/vald-och-krankningar/diskriminering/rasism/ - Undervisningsmaterial från Forum för levande historia.
https://www.levandehistoria.se/for-skola/undervisningsmaterial?educationGrades=arskurs-4-6