Tips på hur du kan jobba
Det kan vara lättare att börja i mindre grupp, i halvklass eller vara två ledare för att ha möjlighet att se alla barn. Speciellt om du är ovan att hålla i den här formen av samtal och övningar kan det vara en trygghet. Men viktigast av allt: våga börja. Sätt igång. Börja i liten skala om du känner dig osäker, öka efter hand.
Räkna med att varje tema tar cirka 80 minuter i anspråk om ni gör alla delar. Om gruppen är pratsam kan det ta längre tid, om du som gruppledare tillåter det. Vill ni jobba mer med ett tema finns ofta förslag på fördjupningar, till exempel material och filmer från andra organisationer. Vi rekommenderar att börja med novellen om Agnes, där eleverna i klassen presenteras.
Börja passet med att läsa novellen som hör till temat.
Tips! Berättelserna blir mer spännande om barnen inte vet vad de kommer att handla om, så avslöja inte temat i förväg.
Varje novell är rik på innehåll, och man kan hitta många andra teman att prata om än det som tas upp i övningarna som hör till. Kanske fångar du upp något som är ännu mer aktuellt för gruppen än vad du tänkt? Självklart läser du som ledare novellen i förväg, så att du är beredd på vad som kan bli klurigt för dig själv och för gruppen.
Om novellen känns lång för din grupp kan det vara bra att inte läsa allt på en gång. Vår rekommendation är att då läsa större delen av den, lägga in en paus och därefter läsa slutet. Då kommer gruppen snabbt igång med övningarna. Ett alternativ är att du sammanfattar en del av handlingen för gruppen, och läser resten.
Genomgående i handledningsmaterialet återkommer samma struktur på övningarna. Ibland fungerar vissa övningar inte första gången man gör dem. Som gruppledare kan man behöva vänja sig vid materialet och få testa hur en viss övning görs bäst. Någon övning fungerar kanske inte med en viss grupp. Det gör inget, prova. Behöver du anpassa en övning till just din grupp så ska du självklart göra det.
Avsluta passet med att sammanfatta vad ni gjort och vilka teman ni uppfattade att det handlade om.
Om materialet används av elevhälsan är det bra om även ansvarig lärare är med. Läraren har möjlighet att upptäcka svängningar i gruppdynamik, eller se om någon elev påverkas extra mycket av temat.
Skapa trygghet – regler i gruppen
Att skapa trygghet i gruppen och förtroende för dig som ledare är viktigt i arbetet med materialet men också för att få ett gott klimat i gruppen, studiero och att förebygga kränkningar. Om gruppen redan har regler som passar för detta arbete, så använd dem. Kanske behöver du påminna om dem innan ni startar arbetet.
Att tänka på för att skapa trygghet i gruppen
- Var uppmärksam på kommentarer. Även sådana som uppfattas som oskyldiga kan vara förtäckta kränkningar.
- Särbehandla ingen. Ge inte förmåner till vissa för att de ber snällt eller skriker högst.
- Stå på dig. Om du säger till en person som till exempel kränkt någon annan och den personen börjar svara emot, håll fast vid vad du sett. Markera att det inte är okej och släpp det sedan. Du vill inte hamna i en lång diskussion som inte leder någon vart, men du bör markera att det inte är acceptabelt.
- Ta känslor på allvar och visa att det är okej att känna saker.
- Tvinga inte någon att prata om de inte vill. Men uppmuntra alla till att säga något, utan att tjata.
- Fördela ordet så att inte bara några i gruppen pratar.
- Utgå ifrån att den du talar om finns i rummet och undvik vi och dom-tänk som kan förstärka normer och skapa utanförskap.
- Du som gruppledare gör gruppindelningar. Antingen kan du göra grupper efter vilka du tycker ska arbeta ihop, lotta eller använda en lek som leder till en gruppindelning.
Förslag på hur ni kan göra gruppregler
Dela upp deltagarna i mindre grupper om tre till fyra personer i varje. Låt dem sitta några minuter och komma med förslag på regler som de vill ha i gruppen. Låt varje grupp skriva ner sina förslag och lämna till dig.
Samla deltagarna och gå igenom förslagen huller om buller utan att det syns vilken grupp som gett vilket förslag. Många förslag är säkert ungefär samma, det gör ingenting. Om det finns förslag på fler än fem regler kan ni rösta om vilka som ska vara med.
Två regler som alltid bör finnas
- Tystnadslöfte. Vi berättar inte för någon utanför gruppen om vad andra sagt eller gjort. Det är tillåtet att berätta vad man själv gjort, tycker och tänker.
- Alla får tala till punkt. Vi fyller inte i åt andra. Det vill säga, vi berättar inte för andra vad de ska tänka, eller vad vi tror att de ska säga.
Om gruppen inte har föreslagit dessa, lägger du till dem och säger helt enkelt att det är regler som hör till arbetet med Klasskompisar och måste finnas med.
Tips! Påminn gruppen om deras regler varje gång ni arbetar med det här materialet.